Raspberry Pi Afraid FreeDNS Kurulumu

afraidDaha önce Raspberry Pi’de No-ip ve DuckDns denemiştim. No-ip kurulumu zahmetliydi ve diğer Raspberry cihaza sonradan keşfettiğim DuckDns kurmuştum. DuckDns cihazınıza uzaktan erişmek için en basit ve zahmetsiz yöntem. Fakat Raspberry Pi’yi web sunucu olarak yapılandıracak ve satın aldığınız domaini kullanacaksanız o zaman Afraid FreeDns kullanmalısınız. Satın aldığımız domaini Raspberry Pi’de kullanmak başka bir yazı konusu. Şimdilik ücretsiz bir dinamik dns adresi nasıl alınır ona bakalım.

Afraid FreeDns’ye üye olmakla işe başlayalım. https://freedns.afraid.org/signup/

Gerekli alanları doldurup Send activation email butonuna basıp mail kutunuza gelen mailden aktivasyon işlemini tamamlayın.
signup

 

 

 

 

 

 

 

Giriş yapın ve sol taraftaki menüden subdomains yazan yere basın.
subdomains-click

 

 

 

 

Karşınıza şöyle birşey çıkacak. Add yazan yere basın.
add-subdomain-click

 

Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi subdomain kısmına kullanmak istediğiniz adı ve domain uzantısını seçerek save butonuna basın.
adding-a-subdomain

 

 

 

 

 

Şimdi sıra aldığınız dinamik dns adresini Raspberry Pi’nize yönlendirmeye geldi. Sol taraftaki menüden Dynamic DNS yazan yere basın.
2014-03-26 09_56_51-Dynamic DNS Update URLs

 

 

 

 

 

 

Aşağıdaki resimdeki gibi bir görüntüyle karşılaşacaksınız. Örnekte üç farklı dinamik dns adresi alınmış. Sizde bir tane görünecek. Önceki adımı tekrarlayarak birden fazla adrese sahip olabilirsiniz. Bu aşamada bize Direct URL yazan yer gerekiyor.  Direct URL yazan yere sağ tuşla basarak bağlantı konumunu kopyala kısmını seçiyoruz.

2014-03-26 10_00_04-Dynamic DNS Update URLs

Direct URL yazan yerden aldığımız bağlantı konumunu (tuhaf bir cümle olduğunun farkındayım Big Grin) crontab’a ekleyeceğimiz satırda kullanacağız. Raspberry Pi terminalinde aşağıdaki komutu vererek işimize devam ediyoruz.

crontab -l | { cat; echo "*/5 * * * * curl Direct URL'den aldığımız bağlantı konumu buraya"; } | crontab -

Şimdi ise cron servisini restart edelim.

sudo service cron restart

Crontab’a eklenip eklenmediğini görmek için aşağıdaki komutu verin.

crontab -l

Görmemiz gereken aşağıdaki gibi birşey olmalı.

*/5 * * * * curl Direct URL'den aldığımız bağlantı konumu

Modeminizden 80 portunu Raspberry Pi’ye yönlendirdiyseniz ve bir web sunucusu (Apache, lighttpd vs.) kuruluysa aldığınız adres ile web sayfanızı görebilirsiniz. Tabiiki aynı ağdaysanız modeminizin sayfası açılacaktır.

Loading Facebook Comments ...
One Comment

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.